Friday, September 9, 2011

my son selesema...

hari ni thaqeef dah masuk 5 bulan dah.. dah semakin besar pun dia.. semalam bawak gi cucuk untuk bulan ke 5. so memang dah jadi lumrah even the nurse pun ada advice yang baby akan mengalami demam dalam masa 2 or 3 hari. so kami prepare la untuk keadaan ni. sian bila thaqeef dah kurang senyum macam berat sangat tgok dia tanggung demam ni sorang2.. kalo boleh biar la aku yang tanggung demam dia.. tapi inilah ketentuan ALLAH. mungkin juga sebagai pengalam buat kami berdua untuk mengatasi masalah sebegini. apa pun kami still x yakin dengan apa yg doktor cakap nak jugak bawak gi klinik swasta sebab keadaan baby nampak macam teruk jer.. so balik dari pejabat terus bawak thaqeef ke klinik Yasmin. berita baru2 ini memang menggemparkan dimana seorang bayi meninggal akibat hingus di dalam hidung. bayi kan namanya manalah mampu nak keluarkan hingus tu dengan sendiri. gi klinik pun jumpe doktor and doktor just bagi ubat titik untuk disumbat ke dalam hidung. masalah sebegini memang baru bagi kamidan percubaan untuk melihat anak kesayangan ini recover dengan cepat sudah menjadi impian setiap ibu bapa di dunia ni. tapi aku find out something about this.. baby bile flu x boleh tidur dengan kipas. bila kipas dipasang je aku tgok nafas dia tersekat2. so aku survey kenapa. org cakap disebabkan keadaan udara yang disedut oleh kipas tersebut bercampur dengan habuk dan sebagainya. agak logik tpi macam terlalu mendalam explaination yang aku terima. then aku tidurkan baby dalam aircond.. alhamdulillah dia boleh tidur dengan selesa. tpi jangan la tetapkan suhu yang sejuk melampau mengikut kesedapan kita.. aku tanya lagi kenapa.. mungkin teknologi masakini yang menggunakan plasma ion tu membantu dalam memberikan udara bersih. so berbaloi la aku rasa sekiranya ada kawasan di dalam rumah aku yang berhampiran dengan construction area ni ada jugak ruang yang mempunyai udara bersih. so skarang aku amat berharap my son will recover as soon as possible. kesian aku tgok mama dia berjaga malam.. aku macam biasala sekadar membantu bila diperlukan tpi bantuan aku jarang diperlukan pabila lewat malam.. actualy pengalaman sebegini mematangkan kami berdua untuk menangani permata hati yang amat kami sayangi dalam masa yang banyak kajian yang kami lakukan untuk menjadi parents yang lebih profesional kononya. hahah...hope my son will recover soon. InsyaALLAH...

Friday, September 2, 2011

impian daddy

Aidilfitri 1432

kemeriahan aidilfitri dah semakin hilang dah sekarang ni.. almaklumla aku dah mula bekerja semula.. skang dah kat lumut balik dah.. hum sibuk betul semua orang.. ada plak yang x habis lagi dengan mood raya dorang.. raya tahun ni kami sekeluarga menyambut dengan penuh kesederhanaan dan kesyukuran. Alhmadulillah tahun ni aku berjaya untuk mengelakkan masalah perang balik raya yang sering terjadi di alam berumahtangga ni. Tahun ni tahun pertama aku beraya dengan anak kesayangan aku "jejaka T" haha... alangkah indahnya dapat beraya dengan orang tersayang di samping kita.. memang banyak berbeza la kalau tahun lepas aku beraya berduaje tahun ni dah bertiga.. memang beza jika aku bandingkan dengan beraya di zaman bujang..begitulah sedikit sebanyak pasal raya...

Monday, August 9, 2010

my life today...


sejak dari aku memulakan projek penulisan aku untuk gadis-gadis yang pernah aku cintai tu.. aku rasa better aku stop jer la.. malas dah aku nak kenang semua tu.. almaklumla aku sekarang dah bergelar suami. kehidupan berkeluarga ni ataupun kehidupan berumah tangga agak sukar untuk aku yang menjalin hubungan jarak jauh ni.. sememangnya ia menuntut pelbagai pengorbanan dari aku... tapi apa yang org2 tua selalu bagitau aku tu memang ada betul nyer.. rezeki sentiasa ada untuk setiap hambanya.. aku berpegang dan percaya dengan ketentuan Illahi ni.. memang betul pun.. kalo dulu aku nak balik dari KK ni rasa macam susah jer, macam mahal sangat jer tiket tu.. tapi skang ni lain la aku rasa.. mungkin beli tiket dengan penuh rasa tanggung jawab kot.. hehehehe... seribu kesyukuran aku panjatkan kerana rumah yang aku beli sejak tahun 2007 tu telah siap sepenuhnya dan sedia untuk diduduki.. pada bulan lepas.. jadi isteri aku tak perlu la risau tempat untuk dia berteduh. semuanya terjadi begitu lancar.. memang di awalnya ada banyak halangan dengan keadaan rumah yang sukar untuk dibersihkan dan segala macam la.. lastly setelah berusaha akhirnya rumah tu kami dah diami.. best bila ada rumah sendiri walaupun kecik tapi kami hepy jer kat dalamnye... tu jer la.. aku nak cite kali ni.. mesej yang nak sangat aku sampaikan ialah.. kepada yang masih belum berkahwin tu .. kenapa perlu membujang?? sampai bila?? mungkin belum sampai seru.. tapi ingatlah bahawa Allah sentiasa menolong hambanya yang mengikut suruhanNya...

Wednesday, May 19, 2010

hit the limit!!!

setiap manusia mempunyai limit masing-masing.. semalam aku kira dah cukup dah tekanan kerja yang aku terima. tak habis-habis lagi rupanya.. niat aku ikhlas lepas makan dan tgok pertandingan ratu cantik pesta keaamatan aku pun balik nak. dengan harapan nak ke opis nak siapkan kerja apa yang patut. jadi sampai jer bilik aku capai la laptop aku untuk ke opis nak siapkan kerja apa yang masih belum siap. tujuan asal aku nak siapkan jurnal aku masih terbengkalai memandangkan aku bakal bercuti tak lama lagi. dalam masa yang sama bos aku pun datang jugak ke pejabat so dia datang la ke opis aku bagi penerangan apa yang patut untuk dia. dai belah jer telefon aku berdering than aku dapat panggilan dari xxxx nasib baik dia ok jer buleh disettlekan dengan fon jer.. syukur la.. dalam aku bercakap fon tu.. henfon aku la bunyi tgok number ni memang aku kenal la mamat sekor ni. aku leh agak dah apa tujuan dia.. manusia jenis cepat menggelabah ni sapa pun leh agak.. tak kena jer kat dia terus jer dia tunjuk dia nye senior ngan ko.. memang mampos la kalo keje bawah dia.. coz dia sorang jer yang best macam haram. leh dia panggil aku gi opis dia at that moment.. bangang ke apa.. aku datang ni pun atas sebab aku volunteer nak siapkan keje aku yang terbengkalai. kalo nak jumpe dia nak dengar dia nak maki2 aku dalam fon pun buleh.. tapi macam biasa la GIPANg ni nak jugak tunjuk besarnye pangkat dia. so dia pun panggil aku.. aku dah cukup limit dah dengan dia ni.. memang nak meletop dah... berlari aku gi opis dia coz aku tanak marah aku reda dalam masa tu.. kalo marah aku reda aku akan rasa sakit kalo kena pukul.. apa yang aku fikirkan dalam kepala otak aku ialah apa nak jadi pun jadilah..bertumbuk pun takpe aku tak kisah at least dia tahu langit tu tinggi ke rendah.. sekiranya terjadi sekalipun aku tak menyesal.just biar dia tahu bukan semua orang dia buleh buat sesedap hati dia jer. bagi aku rezeki aku bukan pada sesiapa..so apa yang aku nak risau.. just nak puaskan hati aku dan dapatkan kembali hak2 kemanusiaan.. kita mungkin boleh bawak kuda ke lopak air tapi tak mungkin kita boleh memaksa kuda itu minum air. tapi aku memang tak puas hati.. nasib la apa nak jadi pun jadi la..kerana orang macam ni dah meruntuhkan moral dan metaliti aku.. tak cukup dengan tu dia saja suka dok kondem2 aku.. biasa la benda macam tu.. prinsip mudah,.. kalo kita nak melawak dengan orang please make sure kita orang yang jenis boleh menerima lawak yang bakal orang buat pada kita.. ni tidak kalo kutuk orang nak rapat jer bila kena balik claim senior junior.. kepala pantat apa kalo macam ni.. hish aku dah cukup sabar dah ni.. takl tahu la.. skang ni aku cukup tegang kalo sentuh jer leh gaduh dah ni.. malas la aku nak pikir.. kalo leh kuar minggu lepas lagi aku nak kuar.. aku happy kerja di sini tapi aku tak leh terima environment di sini.. tambahan pulak si mamat ni.. memang aku bengang.. sampai mampos aku bengang.!!

Tuesday, May 18, 2010

DENGKI SAMPAI MATI

hish.. rimas tul la aku skang ni.. ntah ler.. selalunye aku ok jer dengan tekanan tinggi ni.. tapi bila dan terlalu banyak yang datang kan memang aku dah tak mampu nak buat apa2. ikot2kan leh mental aku aku dibuatnya.. ye la setiap manusia ada had nya.. unless kalo dia kayu or batu leh la nak sepak ker nak terajang ker nak buat apa ker.. tapi ni manusia bro.. asyik kira sedap korang nak kutuk jer mana leh tahan nak pukul senior tapi kalo tgok struktur tu kalo one by on yakin la aku boleh makan. tapi kalo kalah pun kalah berlebam la.. tapi dah senior. apa aku leh buat sabar jer..aku sendiri tak pernah merasa keadaan macam ni. semalam ada patut hantar emel macam ni kat aku Salam saudara Amar.....
Tahhniah !!!! dengan cemerlang bersama comittee mess menikmati food tasting dengan perasaan yang amat berpuashati dan amat berselera menikmatinya .... tq. Semoga kekal menjadi AJK MESS utk sesi akan datang.

ntah pa yang dia dengki sangat pasal food tasting tu aku pun tak tau... tak de nye aku kebulur sangat nak gi makan food tasting.. kalo aku baik ngan org lain pun dia ni risau cakap aku kipas ler.. sindrom macam ni memang kena elakkan takot bahaya ma... geng2 kipas ni.. aku malas nak join just skang ni aku mencari space untuk diri aku sendiri jer.. rileks kalo leh aku nak buat apa yang aku patut buat.. and of course iam not the one to take the blame.. bukan nak kata mental tak fit. sebelum mampu jer aku tahan dah berapa bulan dah aku kat sini. just kali ni aku nak luahkan lagipun aku nye suka la page aku.. bukan aku pernah mintak duit dorang pun.. aku sebaik mungkin akan terus menjaga hubungan baik aku dengan setiap umat manusia kat sini.. perihal keagaamaan pun memang aku agak kurang mungkin dengan berbuat baik dengan orang aku akan dirahmati. at least ada la satu better than nothing.
aku tak pernah simpan dendamd engan orang dah susah untuk membenci orang tapi aku aku dah dendam dan benci surely nampak sangat reaksi aku depan dia.. rimas aku. mental ok lagi just tak dapat nak berbuat apa.. hish sabar ejr ni.. ikotkan hati dah meletop muka dia semalam..

Wednesday, April 28, 2010

mileage

bengang tul la aku hari ni.. permulaan hari aku dah ok.. agak baik la.. dari pelbagai aspek aku akui hari ni aku memang cukup2 bersedia.. tapi tadi lebih kurang jam 11 pagi aku menerima panggilan hangit.. macam sial.. cakap takde salam tau nak sembur orang jer.. padahal kalo dia memang betul sume takpe la.. kita bukan malaikat bai.. kita manusia biasa ada je kesilapan yang disengajakan atau tidak disengajakan yang kita lakukan setiap hari.. tapi ntahla.. kalau dah orang selalu perasan sangat diri dia tu best or sentiasa betul.. sure la orang lain salah.. ni pasal tuntutan perjalanan.. claim dalam nama lain.. org dah tetapkan dah berapa yang patut kita dapat dan berapa yabng kita layak dapat.. gaji beribu2 sebulan tapi 2km tak cukup pun nak berkira ker.. kalo nak berkira gi jadi cikgu maths la.. ni sampai tak nak rugi sume nak untung jer.. kalo nak untung tak kacau orang takpe.. ni untung makan sorang2 tapi tak cukup sound2 orang.. ada jugak manusia macam ni... dalam kepala aku mau jer aku kuarkan duit poket aku sendiri untuk bayar 2km lagi untuk dia setiap hari.. bagi aku takde masalah pun rezeki Allah bagi aku memang untuk aku kongsi dengan orang lain. ataupun bagi org lain rasa.. bukan nak kata aku kaya.. mungkin pengurusan kewangan aku boleh merealisasikan impian dia untuk mendapat bayaran 2km lagi.. tensen tul.. ni sound2 orang, sound staf aku.. aku kalo masalah dia ni memamg aku malas nak handle.. gi mampos la.. manusia macam ni bukan leh buat baik.. ko buat baik ngan dia.. senang2 jer dia maki ko balik. ikut sedap rasa dia.. uruskan sendiri la kalo nak puas hati.. kalo tak cukup gak nak belanja bagitau jer aku.. asalkan ko bahagia.. haram jadah!!!